چند وقتیه که کلا سمت php نرفتم و کارهام رو با جاوااسکریپت و node.js سر و سامون دادم. گرچه این چند وقت پروژهی خاصی رو هم در حال اجرا نداشتم و کارهایی که انجام دادم چیزهای کوچیک و دم دستیای بودن برای تسهیل امور روزانهی خودم. با اینحال، همین کارهای کوچیک رو هم با جاوااسکریپت انجام دادم. برای پروژههایی که این روزا تو ذهنم پرورش میدم تا در آینده روشون کار کنم هم به جاوااسکریپت فکر میکنم.
خوب سوال پیش میاد: آیا php برای من تموم شده؟ من که این همه وقت صرف یاد گرفتن php و لاراول و امثالهم کردم، چرا باید ولشون کنم؟ تو ادامهی این نوشته میخوام به دنبال جواب این سوالها بگردم.
از حق نگذریم، php خیلی بیریخت شده! گرچه کدایگنایتر پسرِ ساده، خاکی و بیشیله و پیلهی php هست و صدالبته لاراول دخترِ خوشبر و رو و دلربای php هست، اما خود php پیر و به هم ریخته به نظر میاد.
گرچه سایتهای خیلی زیادی برپایهی php طراحی شدن و موجود هستند، گرچه من تمام پروژههای عملیاتی و واقعیم رو برمبنای php (قدیما کدایگنایتر و جدیدا لاراول) طراحی کردم. گرچه وردپرسِ عزیز و دوستداشتنی برپایهی php طراحی شده و هزاران گرچهی دیگر!
“اما” جاوااسکریپت را حلاوتی دگر است! 😀
یادمه اوایل امسال یه مقاله از کال ایوانز خونده بودم در مورد اینکه آیا php امسال میمیره؟ و در آخر اون مقاله نتیجه گرفته شده بود که نه، php حالا حالاها نمیمیره! یادمه برداشت خودم از اون مقاله رو نوشته بودم و در اختیار دوستام قرار داده بودم و بهشون گفته بودم که نهضتِ php همچنان باقیست. در هر صورت، الان نمیخوام بگم که عمر php سر اومده! نه! نیومده و احتمالا حالا حالا ها هم به کارش ادامه میده! اما من فعلا “دوست دارم” با جاوااسکریپت خوش باشم. ممکنه براتون سوال بشه که چرا؟
- اول، من شغلم برنامهنویسی نیست، بلکه برنامهنویسی رو دوست دارم. گرچه تو شغلم به عنوان یه مهندس برق با برنامهنویسی اتوماسیون صنعتی درگیرم، اما تو زمینه برنامهنویسی کامپیوتر دستم بازه تا چیزای مختلف رو بدون استرس تست کنم.
- دوم، دوست دارم چیزهای جدید رو آزمایش کنم. مخصوصا جاوااسکریپت که هر روز داره رشد میکنه و چیزهای جدیدی توش پیدا میشه.
- سوم، جاوااسکریپت بهم احساس پویا بودن و به روز بودن میده. کلا جاوااسکریپت این روزها حس خوبی بهم میده. چیزای زیادی توش هست که میخوام یاد بگیرم و این یادگیری حال خوبی برام فراهم میکنه. گرچه قدیمها فکر میکردم که جاوااسکریپت خیلی خشک و بیروحه، اما جدیدا خیلی خوب شده، مخصوصا با عرضهی استاندارد جدید ES6 جاوااسکریپت جانی دوباره گرفته.
- چهارم، جاواسکریپت واقعا خوشساخت و قدرتمنده و هر روز هم داره به قدرتش افزوده میشه. برا همین دوست دارم بیشتر باهاش دوست بشم و از قدرتش استفاده کنم.
- پنجم، جاواسکریپت تقریبا همهجا و تو همهی سیستمها قابل اجراست. اصلا قبلا یه مطلب نوشتم درمورد اینکه چرا جاوااسکریپت پادشاه است و نظرم رو راجع به جاوااسکریپت نوشتم.
حالا مشکلات استفاده از جاوااسکریپت چیه؟
- اول، این بچه بیشفعاله!!! جاوااسکریپته گرچه پویا و فعاله، ولی دیگه زیادی فعاله! کتابخونههای مبتنی بر جاوااسکریپت هر روز دارن تغییر میکنن! گرچه این تغییرات در جهت بهبود اون کتابخونههاست.
- دوم، تقریبا این روزا هیچ هاستینگ اشتراکی درست و درمونی پیدا نمیشه که Node رو ساپورت کنه، درعوض هاستینگی که php رو ساپورت کنه از کفرِ ابلیس هم رایجتره! برای اجرا کردن اکثرِ اسکریپتهای php، یه هاستینگ اشتراکی با هزینهی سالیانهی کم میتونه کار طرف رو راه بندازه، ولی برای Node به طور معمول نیاز به یه سرور با هزینهی ماهیانه داریم! که تازه باید خودمون اون سرور رو مدیریت کنیم (البته این خالی از لطف نیست.)
- سوم، خیلیهامون کلی وقت گذاشتیم و php، CodeIgniter، Laravel و یا خیلی دیگه از این چیزها رو یادگرفتیم، گرچه پایهی برنامهنویسی همیشه تو ذهنمون باقی میمونه، ولی شاید سخت باشه که اینها رو یهو ول کنیم و بریم از نو یه چیز جدید یاد بگیریم.
در هر صورت، من به دلایلی که گفتم، فعلا رفتم سراغ جاوااسکریپت، تا ببینیم آینده چه چیزی رو برامون رقم میزنه.
مثل همیشه، اگه شما هم نظرتون رو در این رابطه بگید، واقعا خوشحالم میکنید.
همیشه شاد باشید.
قربان شما،
آمیرزا
پینوشت: عنوان این نوشته حالت استفهامی داره نه اخباری!!
میرزا ما که زیاد سر در نمیاریم اما همین که هستی مایه ی بسی شعف و خرسندیه : )
قربان تو برار جان،
مشتاق دیدار
مث همیشه پر انرژی و عالی. من تازه میخواستم برم سمت symfony که مقاله را خوندم. راستی آمیرزا را اگر میشه زود به زود آپدیت کنین. خیلی ممنون
ممنون از اینکه نظرت رو گفتی علی جان،
البته Symfony پدر Laravel هست و چیز خوبیه. اگه قصد داری بری سراغ Symfony بهت توصیه میکنم که به Laravel هم یه نگاهی بندازی، که چیز خوبیه.
من لاراول را کار کردم. اما یه سری reasearch زدم و دیدم سیمفونی میتونه بهتر از لاراول باشه وگرنه به گفته شما لاراول دخترِ خوشبر و رو و دلربای php :دی را چه کسی دلش میاد به صورت کامل کنار بذاره. ممنون بابت راهنمایی و بودنتون در وب فارسی
ممنون از لطف شما،
اوهوم، در خوب بودن لاراول که شکی نیست. درمورد سیمفونی هم قبلا زیاد شنیدم، ولی هیچوقت دلم نیومد لاراول رو به خاطر باباش ول کنم 😉
با همه ی این اوصاف، با توجه به نیازهای خودم، Node رو ترجیح میدم 😀
منم بعد از یکسال درگیری با این زبون و اون زبون این ناد رو فعلا انتخاب کردم. از همه جالب ترش برام اون کدایی که سرور رو راه میندازن هست که بی نیاز میکنه آدمو از سر و کله زدن با راه اندازی سرور دیگه. البته هنوز خام تر از اونی هستم که بفهمم این یه حسن هست یا نه. ولی آموزش هاش کمی ناامیدم کرد. سایت خودش که داکیومنت هاش برام چندان جالب نیومدن. سایت های دیگه رو هم گشتم تقریبا بیشتر شبیه هم و ابتدایی. چند تا پی دی اف رایگان هم که کمی پیشرفته تر رو داشت به مفاهیم اینترنت و شبکه و … میپردازن تا راه اندازی کامل و واقعی مثلا یه سیستم مدیریت محتوا. حس کردم بیشتر تکیه طراحان این سکو/چارچوب برای استفاده های خاص و طراحی وبسایت های خاص هست
درست میگی مهدی جان، یکی از چیزای خوب Node اینه که سرور رو خود آدم مینویسه. البته خوب از این نظر که حس خوبی به آدم میده 😀
درمورد آموزشها، برای جاوااسکریپت آموزشهای زیادی تو اینترنت وجود داره، اما برای Node تا حدودی حق داری، ولی اگه خوب بگردی چیزای خوبی هم میشه پیدا کرد. مخصوصا مقالات خوبی وجود دارن که جست و گریخته به مباحث مختلف جاوااسکریپت و Node میپردازن.
درمورد کاربردهاش هم درست میگی، فریمورکهایی داره برای اینکه کارهای دلخواهت رو انجام بدی. اما اگه دنبال یه سیستم مدیریت محتوا باشیم، بهتر اینه که بریم سراغ php و فرزند محبوبش WordPress.
در هر صورت، هر که را بهر کاری ساختند. 😉
یادمون نره که Node هنوز خیلی جوونه و حالا حالاها باید رشد کنه.
درسته که هر زبانی رو بهر کاری ساختن اما دامنه ی node واقعا فراتر از این چیزی هست که شما میگی. اگه دنبال منبع فارسی خوب می گردی : baboon.ir این دوستمون مطالب خوبی داره مطمینم بهت کمک می کنه . بهترین منابع node:
http://stackoverflow.com/questions/2353818/how-do-i-get-started-with-node-js/5511507#5511507
ممنون از لینکهایی که معرفی کردی حمید جان،
درمورد baboon.ir کاملا درست میگی، پاتریک و حمید مطالب خوبی تو بابون میذارم، من خودم همیشه مطالب وبلاگشون رو دنبال میکنم.
نوشتتون فوق العاده خوب بود و در یک کلام باید بگم که “جانا سخن از زبان ما میگویی”
دقیقا تمام مواردی که اشاره کردین رو در این چند وقته خیلی بهشون فکر کردم و مرورشون کردم
node فوق العاده تر از چیزیه که فکر بازگشت به php رو داشته باشم
آرزوی موفقیت بیش از پیش برای شما
ممنون از لطفت احمد جان،
اوهوم، Node خیلی جالب و انعطافپذیره. هرچی بیشتر باهاش کار میکنم بیشتر باهاش حال میکنم و ازش خوشم میاد.
میرزا جون سلام.
داشتم توی توییتر می گشتم که رسیدم به بلاگ شما.
من هم مثل خودت لاراول کار هستم و لاراول رو خیلی دوست دارم و دارم هم نود می خونم و خیلی سریع میشه سوییچ کرد از این زبان به اون زبان چون پایه های همه مثل هم هستند. نود عالی هست و خوبیش اینه که بک عند و فرانت هم میشه جاوا اسکریپت.
البته الان یادم اومد که یه مطلب خونده بودم که خالی از لطف نیست یه مطالعه ای بکنی:
http://geekforbrains.com/post/after-a-year-of-nodejs-in-production
در نهایت خواستم بگم که خوبه برای هر کاری ابزار مناسبش استفاده بشه و فن بوی نباشه. (مثل یه دوستای عزیزم که سوزنش گیر کرده روی پایتون و میگه فقققط پایتون و دیگر هیچ )
من برم یه شخمی بزنم توی بلاگت.
شاد باشی دوست عزیز.
ممنون از اینکه نظرت رو گفتی احمد جان، و ممنون بابت لینکی که معرفی کردی.
این مقاله رو قبلا مطالعه کرده بودم، نکات خوبی رو برشمرده.
در هر صورت هر کس متناسب با نیازهاش ابزارش رو انتخاب میکنه. من هم با توجه به شرایط فعلیم Node رو ترجیح میدم. ولی اگه یه برنامهنویس حرفهای تحت وب بودم که نونم رو از این راه درمیاوردم، احتمالا همچنان لاراولکار باقی میموندم، چون کارهای قوی و خوبی رو میشه باهاش انجام داد و دردسرش هم کمه. تعمیر و نگهداری پروژههایی که با لاراول انجام شده هم راحته. من تا اینجای کار، همهی پروژههای جدیام رو با کدایگنایتر یا لاراول انجام دادم و هنوز پروژهی کاملی رو با Node انجام ندادم.
در هر صورت، من این روزا دنبال تفریح و ماجراجویی توی دنیای برنامهنویسی هستم، پس Node رو برای آیندهم ترجیح میدم، برای همین رفتم سراغش. 😀
احمد کاملا باهات موافقم…
آمیرزا هم دقیقا مواردی از جاوااسکریپتو انتخاب کرده که یه جورایی بهترین ها هستند node و react منم که الان در حال خوندن انگولار هستم خلاصه js دنیاییه واسه خودش.. بای بای php خدافظظظظظ php
پرچم جاوااسکریپت بالاست 😀
شما که تازه اول راه پی اچ پی هستید
ci و لاراول مقدمات پی اچ پی هستن
نیومده میخوای بری ؟ 🙂
پس خدا رو شکر که همین اول کار متوجه شدم و به صراط مستقیم هدایت شدم 😉
من هنوز تصمیم جدی برای کار کردن با node نگرفتم ولی گاهی بهش ناخونک میزنم و خودم رو از لذتش محروم نمیکنم:)
از بهترین کتابهایی هم که ترجمه شده کار خوب مسعود قربانی هست که از (http://msud.ir/nbpersian/) قابل دانلود هست. برای شروع بشدت توصیه میکنم.
ممنون از کتابی که معرفی کردی، کار ارزشمندیه که کتاب رو به رایگان در اختیار دوستداران Node قرار دادن. 🙂
راستی، سایت قصارها هم جالبه، خیلی بهتر میشد اگه براش rss هم میذاشتی تا بتونیم راحتتر جملات جدید رو تعقیب کنیم.
سلام
یه برقخوندهی علاقهمند به برنامهنویسی 🙂 نمیدونم چه حکمتیه برقیا برنامه نویس میشن 🙂 شاید بخاطر میکروکنترولرها باشه !!!
درسته جاوا اسکریپت اینده خوبی داره.
ولی شخصا ترجیح میدم برای سایت و سمت سرور از پی اچ پی استفاده کنم. هر چند نود جی اس هم خوبه!!
ولی دیگه وقت یادگیری زبان جدید نیست !!!
بله فرهاد جان، برنامهنویسی همچین دور از فضای برق نیست، بلاخره برق بابابزرگِ کامپیوتر و برنامهنویسیه 😉
من به شخصه جاوااسکریپت رو بیشتر دوست دارم، البته نیازهای من هم چندان بیتاثیر تو نظرم نیست، چون من جدیدا بیشتر درگیر پروژههای ساده و سرراست هستم، تو این پروژهها جاوااسکریپت سادهتر، راحتتر و سبکتر کارهام رو راه میندازه.
آمیرزا ، دیدتون نسبت به برنامه نویسی و تغییر ججالبه ولی فکر میکنم یک مقدار زوده برای نود ( هرچند که خودمم مجبور شدم برم سمت nodeJs بخاطر دلیلی که چند روز پیش تو سایتتون گفتم 😉 ) !
اما تو php 7 تحولی ایجاد شده !
بخاطر مشکلاتی که شما هم گفتین ( نبود هاستینگ مناسب با هزینه مقرون به صرفه ) ، بیشتر جنبه تست روی لوکال داره برام 😀
فکر میکنم برنامه رو روی لوکال بنویسم و خودم باهاش کار بکنم فقط 😀
یه چیزی رو در گوشی بهت بگم، من همین اخیرا برای یکی از پروژههام دوباره از لاراول استفاده کردم. مخصوصا نسخه جدیدش که امکانات بیشتری رو هم اضافه کرده. 😉
در هر صورت، ازونجایی که من بیشتر پروژههام تو شبکهی محلی شرکتمون اجرا میشن و دستم برای ایجاد سرورهای مجازی بازه، پس فعلا مشکلی با Nodejs ندارم.
البته این هم ناگفته نمونه که لاراول و اکثر فریمورکهای php هم به راحتی قابل اجرا روی همهی هاستهای اشتراکی نیستن. یادمه کدایگنایتر بیدردسر اجرا میشد تو اکثر هاستهای اشتراکی.
تو پرفرمنس لاراول شک دارم فقط !
داشتم مستندات lemun رو میخوندم که نوشته بود ۱۹۰۰ درخواست رو در ثانیه هندل میکنه که این خودش خیلی کمه حالا دیگه لاراول بماند ( نهایتش ۵۰۰ تا !!! )
گیر کردم خداییش 🙁
من از لاراول ۴٫۲ دارم باهاش کار میکنم واسه همین خیلی باهاش راحتم و کمتر پیش میاد مشکلی بر بخورم که نتونم حلش کنم 🙂
شک نکن، یقین داشته باش 😀
ولی در هر صورت، لاراول برای شروع اکثر پروژهها میتونه خوب باشه .. در ادامه هم میشه با ارتقا سرور مشکل ریکوئیستهای زیاد رو به نوعی مرتفع کرد .. البته قاعدتا این کار هزینه داره …
سلام!
تا حالا سری به golang زدی به نظر میرسه اینده خوبی در انتظارشه.
این طرز ایمیل دادن از باقیای اموختن php و بخش اعتبار سنجیشه!(aaa@aaa.com)
البته برای اینکه شاید دروغ نگفته باشم یه دستی به سورس زدمو جای “ایمیل” از کلمه “نوشته” استفاده کردم (: !
حقیقتش من که باز سراغ php برگشتم …
و باز هم حقیقتش اینکه متوجه الباقی نظرت نشدم! 😀
سلام و خسته نباشید
من تقریبا ۱۲ سال هست دنبال وب و تکنولوژی های مبتنی بر کامپیوتر و اینترنت هستم و مطالب برنامه نویسی رو همیشه در حد دونستن دنبال می کردم. اما این مدت که با جاوا اسکریپت و خصوصا MEAN Stack و قدرت و سادگیشون آشنا شدم دارم بصورت منظم و با علاقه زیاد آموزش ها رو میبینم و مطالب رو میخونم. نوشته های شما رو هم دوست دارم و امیدوارم بیشتر به اشتراک بگذارید.
آموزش زیر رو هم خیلی خوب و موثر دیدم. اگر شما هم دوست داشتید به کاربران وبلاگتون معرفی کنید.
https://git.ir/%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D8%AA%DA%A9%D9%86%D9%88%D9%84%D9%88%DA%98%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D9%85%D8%AA-%D8%B3%D8%B1%D9%88%D8%B1-java-script-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D8%A8%D8%AA%D8%AF%D8%A7/
مدرس: Brad Traversy
موفق باشید
بسیار هم عالی .. خیلی خوبه که دارید تو این زمینه پیشرفت میکنید..
البته من دوباره برگشتم سراغ php …
😀
چرا پس اقا!! شما مارو هدایت میکنی سمت نود یهو بر میگردی سمت php؟؟ منو یاد داریوش و طرفداراش انداخت :))))
من فقط نظرم رو میگم … تو کار که پیش میرم، بسته به نیازها و خواستههام ممکنه ابزارم رو تغییر بدم… 😉